Кето грип: какво представлява, симптоми и как да се отървете от него

Кетогенната диета е диета с ниско съдържание на въглехидрати с умерени протеини и високо съдържание на мазнини, която може да ви помогне да отслабнете и да поддържате здравето си. 

Обикновено тялото ви изгаря въглехидрати за гориво. На кето вие изключвате въглехидратите от диетата си, тренирайки тялото си да изгаря мазнини вместо това. 

Оставането в състояние на изгаряне на мазнини идва с много ползи за здравето и е чудесно за дългосрочна, устойчива загуба на тегло. 

Въпреки това, на тялото ви може да му отнеме около седмица, за да свикне с такава голяма метаболитна промяна. Когато за първи път започвате с кето, може да изпитате „кето грип“ — няколко дни на грипоподобни симптоми, докато тялото ви се учи да превключва от изгаряне на захар към изгаряне на мазнини. 

Добрата новина е, че има няколко прости съвета и трикове за облекчаване — и дори предотвратяване — на кето грип. 

Тази статия ще разгледа защо се случва кето грип, симптоми на кето грип и как можете да се отървете от кето грип. 

 

Какво е кето грип?

Кето грипът е временна колекция от грипоподобни симптоми, които може да изпитате през първата седмица или две от започването на кето диета. 

Кето грипът се случва, защото метаболизмът ви се нуждае от време, за да се адаптира към работа с мазнини вместо с въглехидрати.

Когато ядете въглехидрати, тялото ви ги изгаря като основен източник на енергия. Но ако драстично намалите приема на въглехидрати – като при кетогенна диета с ниско съдържание на въглехидрати – тялото ви изчерпва запасите от глюкоза и вместо това започва да изгаря мастни киселини за енергия. 

Този метаболитен превключвател е това, което причинява кето грип – тялото ви все още търси въглехидрати, защото все още не е разбрало как да изгаря мазнините за гориво ефективно. Кето грипът преминава, след като тялото ви излезе от процеса на отнемането на въглехидрати и се адаптира към изгаряне на мазнини за гориво.

 

Симптоми на кето грип

Когато сте нов в кето и за първи път намалите приема на въглехидрати, може да се сблъскате със следните общи симптоми:

 • Умора
 • Мозъчна мъгла
 • гадене
 • раздразнителност
 • Диария или запек
 • Мускулни крампи
 • Проблем със заспиването 
 • Желание за захар
 • Ниски нива на енергия

Колко дълго продължава Кето грипът?

Симптомите обикновено се появяват в рамките на първия ден или два след започване на новата ви диета. Продължителността на кето грипа варира индивидуално за всеки човек. Някои хора изобщо не получават кето грип, докато при други може да продължи близо седмица. 

Така или иначе, симптомите не трябва да продължават повече от няколко дни и трябва да изчезнат, след като тялото ви се адаптира да изгаря мазнини за гориво.

Едно нещо, което трябва да запомните: кето грипът не е опасен и продължава само по време на прехода ви към кетоза, преди да изчезне завинаги. През това време обаче може да изпитате странични ефекти като умора, проблеми с фокусирането, глад за захар и главоболие. 

Причини за Кето грип

Някои хора имат по-голяма метаболитна гъвкавост от други — те могат да превключват между изгаряне на глюкоза и изгаряне на мазнини с лекота. 

Но ако тялото ви не е толкова метаболитно гъвкаво, може да се окажете с кето грип. Много хора го правят – основната причина за кето грип е адаптирането към кетоза . 

Въпреки това има няколко други причини, поради които хората получават кето грип или причини, поради които симптомите на кето грип са по-тежки. 

Дехидратация/електролитен дисбаланс

Когато ядете въглехидрати, тялото ви съхранява част от тях като резервна енергия. Тези мазнини са като спешен енергиен фонд, в случай че ви свърши храната.

През първите няколко дни на кето, тялото ви изгаря всичките ви запаси от въглехидрати (депа от глюкоза). Едва след като вашите запаси от въглехидрати изчезнат, тялото ви изпада в кетоза и започва да изгаря мазнините.  

Въглехидратите изискват много вода за съхранение, така че докато работите чрез запасите си от въглехидрати, губите много вода. Повечето хора губят между 1-4 килограма водно тегло през първите си няколко седмици на кето. 

Когато загубите цялата тази вода, е лесно да се дехидратирате. Вие също губите електролити с тази вода, което може да причини електролитен дисбаланс. 

Дехидратацията и електролитният дисбаланс често са причина за умората, главоболието и мускулните крампи, които се случват по време на кето грип. 

Не се храните достатъчно

В началото може да не сте свикнали да се храните на диета с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини. Възможно е да не се храните достатъчно през първите няколко седмици на кето, което може да причини ниска енергия и проблеми с концентрацията. 

Когато преминавате към кето, не е моментът да намалявате калориите. Уверете се, че получавате много храни с високо съдържание на мазнини. 

Яжте мазно месо, сьомга, масло, зехтин, кокосово масло, авокадо, пресни зеленчуци и т.н. Трябва да подхранвате тялото си с много мазнини и протеини, особено през първите няколко седмици на кето. 

След като преминете към кетоза, ако целта ви е загуба на тегло, можете да намалите калориите. Но за прехода трябва да ядете достатъчно. Това ще направи кето грипа много по-лесен. 

Средства и превенция за Кето грип

Ако страдате от кето грип, тези стъпки ще ви помогнат да се отървете от него по-бързо или поне да намалите симптомите.

Останете хидратирани

Пийте много вода по време на вашия кето преход. Губите няколко килограма вода, докато изгаряте запасите си от въглехидрати и искате да попълните тази вода, за да избегнете дехидратация. 

Пийте много вода през целия ден, за да намалите симптоми като главоболие, умора и гадене. 

 • Дръжте близо до вас бутилка вода за многократна употреба, пълна през цялото време, за да можете да пиете, където и да сте.
 • Винаги пийте, когато почувствате жажда, но се опитайте да сте хидратирани, преди да ви обхване жаждата.
 • Пийте по-голямата част от водата си през деня, за да не се събуждате посред нощ и да ставате често до тоалетната, първата част на деня е най важна.

Попълване на електролитите

Вашето тяло не съдържа чиста вода. Вашите клетки плуват в солена вода, която съдържа електролити като калций, натрий, калий и магнезий. 

Когато загубите цялото това водно тегло, бъбреците ви започват да отделят електролити. В резултат на това можете да се окажете с ниско ниво на електролити. Уверете се, че ги попълвате чрез:

 • Увеличаване на приема на натрий . Това ще помогне да се противодейства загубата на вода, която се случва при започване на кето диета и да попълни натрия. Осолете храната си; не е нужно да се притеснявате, че ще повиши кръвното ви налягане, защото когато сте на диета с ниско съдържание на въглехидрати, инсулинът ви остава стабилен и нисък, което изпраща сигнал на бъбреците ви да отделят непрекъснато натрий. 
 • Добавка с магнезий . Някои богати хранителни източници на магнезий включват авокадо, тиквени семки, варен спанак, кашу, сьомга, ядки от макадамия и черен шоколад.
 • Яжте богати на калий кето храни . Калият е друг ключов минерал, който трябва да бъде на важен за вас, но вероятно не е. Този електролит участва в регулирането на сърдечния ритъм, мускулните крампи, производството на енергия, контрола на пикочния мехур и телесната температура. Ако чувствате някакви проблеми, свързани с тези области, помислете за добавяне на повече богати на калий храни като авокадо, брюкселско зеле, гъби, тиквички и тиквени семки към вашия кето хранителен план.
 • Яжте богати на калций кето храни . Броколи, листни зеленчуци, семена от чиа, скумрия, сьомга са пълни с калций.  Освен това е жизненоважен за съсирването на кръвта, мускулните контракции и доброто сърдечно-съдово здраве.
 • Вземете електролитна добавка . Ако се нуждаете от мигновено облекчение, приемането на електролитна добавка ще ви помогне да възстановите нивата си по-бързо от храните. 

Увеличете мазнините

Тъй като тялото ви вече не получава енергията си от въглехидрати и захари, то се нуждае от много мазнини и протеини за гориво.

Това означава, че ще трябва да се уверите, че калориите, които сте получавали от въглехидрати, са частично заменени с прием на много кето-благоприятни мазнини .

Някои добри източници на кето мазнини включват:

 • Масло или гхи 
 • Готварска сметана
 • Кокосово масло
 • MCT масло
 • яйца
 • Какаово масло
 • Екстра върджин зехтин
 • Авокадо и масло от авокадо
 • Пекан, макадамия и орехи
 • Семена от ленено семе, сусам и чиа
 • Мазни риби

Увеличаването на консумацията на мазнини, като същевременно намалите приема на въглехидрати, ще ви помогне да улесните прехода. Насърчете тялото си да използва мазнините за енергия и му дайте достатъчно ресурси за това.

Допълването с MCT масло също може да ви помогне да победите кето грипа чрез повишаване на нивата на кетони, което може да направи преминаването от въглехидрати към мазнини по-лесно. 

Понякога хората си мислят, че преминават към кетоза, когато в действителност скритите въглехидрати може да ги задържат.

Как да избегнем напълно Кето грипа

Ако току-що започвате кето диетата и искате да избегнете изцяло кето грипа, следвайте стъпките по-долу.

Следвайте питателна кетогенна диета

Една от основните причини, поради които начинаещите хора на кето диета започват да се чувстват зле на кето, е липсата на подходящи микроелементи.

Кетогенната диета не е само за макронутриенти. Технически бихте могли да постигнете своите макроси, като не ядете нищо друго освен извара, но в крайна сметка ще получите електролитен и друг хранителен дисбаланс, което ще допринесе за кето грип. 

Ключът към преминаването към кето с малко или никакви странични ефекти е да започнете с богата на хранителни вещества кетогенна диета, която покрива всичките ви нужди от витамини и минерали. 

За да улесните живота си, следвайте този 30-дневен план за хранене, за да се научите да се храните кето.

Също така е важно да избягвате нездравословни храни , които повишават кръвната ви захар, нивата на инсулин и ви изкарват от кетоза.

Осигурете си много сън

Получаването на най-малко седем часа сън на нощ е важно за всеки и още повече за хората, които са на кето диета. Вашият метаболизъм свиква да сменя източниците на гориво, така че достатъчното сън може да помогне за намаляване на стреса и умората.

Вашето тяло може да се нуждае от повече сън по време на вашия кето преход. Дайте му този лукс; ще се почувствате много по-добре. 

Вземете поддържащи добавки

Най-лесният начин да избегнете странични ефекти, когато за първи път започнете кето е да приемате правилните добавки от самото начало.

Вашата кето диета трябва да се основава на здравословни храни, но добавките могат да помогнат за запълване на всички хранителни пропуски и да улеснят живота ви.

Имайте предвид, че ако получите някакви грипоподобни симптоми, те ще отшумят. Просто им дайте време.

След като трудната част приключи, можете да се насладите на повишена енергия, загуба на тегло, умствена яснота и всички други предимства на кетозата . 

Още публикации:

0
  0
  Вашата количка
  Вашата количка е празнаВръщане в Магазин