Най-доброто ръководство за кетоза: какво е и как да я постигнете

Открийте ползите за здравето от кетозата, метаболитно състояние, което изгаря натрупаните мазнини за гориво. Научете науката зад това и как да го направите безопасно.

През по-голямата част от живота ви са ви казвали, че въглехидратите са вашият основен източник на енергия. Има обаче по-ефективен източник на гориво, който рядко се използва: мазнините. Когато тялото ви метаболизира мазнините, то произвежда кетони, които след това могат да бъдат използвани от клетките на тялото ви за редица функции.

Целта на кетогенната диета е да се храните по такъв начин – високо съдържание на мазнини, достатъчно протеини, ниско съдържание на въглехидрати) – че да предизвика тялото ви да влезе в състояние на кетоза. При липса на въглехидрати тялото ви преминава в това състояние на изгаряне на натрупани мазнини, произвеждайки кетони.

Научната общност непрекъснато разкрива вътрешната работа и потенциалните приложения на кето диетата. Днес много хора се обръщат към кето, за да подобрят умствената си дейност, състава на тялото, настроението или да предотвратят редица хронични заболявания.

Това ръководство ще предложи необходимата информация за кетозата, ползите за здравето от кето диетата и как да тествате нивата на кетони. 

Какво представляват кетоните?

Преди да се потопите в тънкостите на кетозата, важно е да разберете кетоните. Има три вида кетонни тела:

 1. Ацетоацетат  (AcAc)
 2. Бета-хидроксибутират  ( BHB )
 3. ацетон

Ацетоацетатът е първият кетон, създаден от разграждането на мазнините. След това води до образуването на бета-хидроксибутират, най-разпространеният кетон в човешкото тяло. И накрая, ацетонът се създава спонтанно като страничен продукт на ацетоацетата чрез декарбоксилиране.

Защо тялото ви използва кетони

От еволюционна гледна точка, хората винаги са разчитали на кетони за енергия, когато източниците на глюкоза са били оскъдни (т.е. няма налични плодове през зимата). Вашите предци вероятно са имали чести периоди от време, когато богатата на въглехидрати храна не е била веднага достъпна. Поради тази причина човешкото тяло все още може да се адаптира към изгаряне на кетони като гориво.

Кетозата е естествено метаболитно състояние – всъщност повечето бебета се раждат в състояние на кетоза. Въпреки това, с изобилните източници на въглехидрати, налични днес, хората навлизат в кетоза и тя се превръща в латентен метаболитен път. Целта на кето диетата е умишлено да премахне въглехидратите, като по този начин принуди тялото да се обърне към алтернативен източник на гориво.

Ползите от кетозата

Оптималното хранене е различно за всеки – няма универсално решение за всички. Въпреки това кетогенната диета, базирана на цели храни, осигурява множество ползи за повечето хора, включително намалени телесни мазнини, подобрена инсулинова чувствителност и повишено умствено и физическо представяне .

Освен това е доказано, че кетозата помага за предотвратяване или подобряване на определени медицински състояния, включително епилепсия , болест на Алцхаймер , рак , сърдечни заболявания , депресия и мигрена.

Ползи от кетозата за отслабване

Кетозата може да бъде желан подход за отслабване поради следните причини:

 • Повишено окисляване на мазнините:  При кетоза тялото ви изгаря хранителните мазнини и вашите собствени телесни мазнини като основен източник на гориво.
 • Регулиране на хормоните: Кетозата може да помогне за поддържане на загуба на тегло чрез регулиране на хормоните, които влияят на теглото. Това означава, че кето диетата може да ви помогне да избегнете желанието за нездравословни храни, намалявайки шанса за възстановяване на теглото.
 • Потискане на апетита: Чувството за ситост, дори при диета за отслабване, означава, че можете по-добре да слушате истинските сигнали за глад на тялото си.
 •  Регулиране на кръвната захар :  Диетите за отслабване, които включват високо съдържание на въглехидрати, могат да доведат до скокове на кръвната захар, които ви карат да се чувствате отново гладни скоро след хранене – както и уморени и неконцентрирани. При кето диетата може да изпитате балансирани нива на инсулин, което по този начин може да предотврати скокове на кръвната захар.

Упражнение за Ползи от кетоза

Кетозата може да бъде полезна по време на тренировка чрез:

 • Повишаване и удължаване на вашите нива на издръжливост.
 • Адаптиране на тялото ви да изгаря повече мазнини, което помага да се запази гликогенът  в мускулите.
 • Подобряване на функцията на митохондриите, ензимите и използването на мазнини за подобряване на цялостното здраве и физическа ефективност в дългосрочен план.
 • Използване на кислород по-ефективно, което води до по-добро представяне за издръжливи спортисти.

Психическо съсредоточаване - Предимства на кетозата

Небалансираната диета може да доведе до липса на умствена яснота, което се проявява като замъглен мозък, трудно запомняне на важни факти или трудности да останете фокусирани върху задачите.

Кетоните подобряват ефективността и енергийните нива на митохондриите, които произвеждат енергия за клетките в тялото и мозъка ви.

Яденето на здравословни мазнини е от съществено значение. Всяка една клетка в тялото ви се нуждае от мазнини, за да функционира, особено мозъчните клетки. Мозъкът е най-тлъстият орган, съставен от над 60% мазнини и предпочита мазнините за гориво.

Кетогенната диета е обяснена

Кето диетата е диета с ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини, която има за цел да постави тялото ви в кетоза, което е метаболитно състояние на изгаряне на мазнини.

При кето диетата приблизително 70-80% от калориите ви ще идват от мазнини, 20-25% от калориите ви ще идват от протеини и само 5-10% от калориите ви ще идват от въглехидрати.

Прием на въглехидрати при Кето

За повечето хора диапазонът от 20-50 грама прием на въглехидрати на ден е идеален при диета с ниско съдържание на въглехидрати като кето. В идеалния случай тези въглехидрати ще идват от храни с високо съдържание на диетични фибри, като зеленолистни зеленчуци, зеленчуци без скорбяла и горски плодове с ниско съдържание на захар.

Прием на протеин на кето

Протеинът е изключително важен за кето. За да изчислите колко протеин ви трябва, изчислете 0,8 грама протеин на килограм чиста телесна маса. Това ще предотврати загубата на мускули.

В един момент се смяташе, че яденето на повече от 15% от дневните ви калории от протеини ще ви изхвърли от кетозата. Това е процес, известен като глюконеогенеза , при който твърде много протеини се превръщат в захар, като по този начин се повишават нивата на кръвната ви захар. Това обаче е само мит.

Прием на мазнини при Кето

Останалите 70-75% от вашите калории на кето диетата ще дойдат от мазнини. Тъй като мазнините са основният източник на хранене при кетогенна диета, важно е да се доставят висококачествени, здравословни мазнини като авокадо, кокосово масло, MCT масло и ядки и семена.

Как да тестваме кетони

Яденето на „кето“ храни не означава автоматично, че сте в кетоза. Кетозата е измеримо състояние на метаболизма и е важно да тествате нивата на кетони в кръвта си,  за да разберете дали кето работи за вас.

Има три метода за измерване на нивата на кетони в тялото ви. Различните подходи за тестване на кетони включват:

Изследване на урина

Когато нивата на кетони в тялото ви се повишат над полезна точка, те се изхвърлят чрез урината. Можете лесно да измерите излишните количества кетони с лента за урина . Кето тест лентите предлагат лесен (и достъпен) тест, който можете да направите у дома, но резултатите не са от най-надеждните.

Изследване на кръвта

За да тествате нивата на кетони чрез кръв, можете да убодете пръст и да изстискате капка кръв върху тест стик. Това измерва нивата на специфично кетонно тяло, наречено бета-хидроксибутират , в кръвта ви. Това е най-точният — но и най-скъпият — метод за тестване на нивата на вашите кетони.

Тестовете за кетони в кръвта измерват количеството бета-хидроксибутират (BHB) в милимоларна концентрация. Тестът за кетони в урината или дъха също трябва да улесни преобразуването на резултатите. 

Тестване на дишането

Можете да измерите количеството ацетон  в дъха си с помощта на дихателен апарат . Това измерва наличието на кетони в дъха ви, което за съжаление е най-малко надеждният метод да разберете дали сте в кетоза или не.

Безопасност и потенциални странични ефекти на кетозата

Кетозата е напълно безопасно и естествено метаболитно състояние, но често се бърка с друго и изключително опасно метаболитно състояние, наречено кетоацидоза.

Кетозата не е същото като кетоацидозата

Кетозата е метаболитно състояние, при което мазнините са основният източник на енергия вместо въглехидратите. Кетозата е напълно нормално състояние на човешкия метаболизъм.

Диабетната кетоацидоза (DKA), от друга страна, е опасно метаболитно състояние, което най-често се наблюдава при хора с диабет тип 1 (а понякога и диабет тип 2), ако не управляват правилно нивата на инсулина и диетата си. Състоянието може да бъде смъртоносно, ако не се лекува.

Други странични ефекти на кетозата

Кетозата може да бъде свързана с няколко незначителни краткосрочни странични ефекти, особено когато току-що започвате кето диетата. Докато тялото ви преминава от изгаряне на глюкоза към изгаряне на запаси от мазнини за енергия, може да изпитате няколко симптома на „ кето грип “, включително главоболие, летаргия, мозъчна мъгла, лош дъх с миризма на плодове и стомашна болка.

Друг често срещан страничен ефект от кетозата е дехидратацията. Ето защо: гликогенът и въглехидратите се съхраняват в тялото с вода. Необходими са четири грама вода, за да съхраните един грам гликоген, а докато изчерпвате гликогена, ще губите вода чрез често уриниране. За да се преборите с този страничен ефект, не забравяйте да включите много електролити в диетата си.

Кетозата е естествено метаболитно състояние

Кетозата е метаболитно състояние, при което тялото ви изгаря мазнини – вместо глюкоза – за гориво. Целта на кето диетата е да влезете в това състояние на изгаряне на мазнини.

Въпреки че има някои потенциални странични ефекти от кетозата, те са незначителни и временни – дехидратация, летаргия и главоболие. Като следвате кето диета с ниско съдържание на въглехидрати и приемате добавки с кетони, можете да извлечете много потенциални ползи за здравето, включително предотвратяване на хронични заболявания, балансирани нива на кръвната захар, загуба на тегло и подобрена когнитивност.

Още публикации:

0
  0
  Вашата количка
  Вашата количка е празнаВръщане в Магазин